+47 924 28 860 

Effektiv blanding for store mengder mat

11.09.23 10:17
mixing in kettle

"Gryten er den beste mikseren i et profesjonelt kjøkken", sier produktsjef Paavo Lintunen.

På profesjonelle kjøkken er det en utfordring å blande store mengder mat i en batch. Ofte tar blandingen lang tid, fra ti til til og med førti minutter, og blandingsprosessen er tung og arbeidskrevende. Å blande delikate produkter og samtidig minimere brudd er spesielt utfordrende. Ved hjelp av DiagoMix-metoden kan blandingen i beste fall fullføres på et halvt minutt!
Normal blanding i en kokegryte skyver matmassen fremover uten å virkelig blande den. Dette problemet er forsøkt løst ved å dele opp produktet i lag i gryten. Til tross for dette er blandingsresultatet ikke tilfredsstillende, for for å blande maten effektivt trenger du høye blandehastigheter og raske retningsendringer. Dette fører ofte til at ingrediensene brytes ned. På enkelte kjøkken kan det også brukes separat blandeutstyr. Imidlertid er disse blanderne ofte dyre i innkjøp, vanskelige å rengjøre og uergonomiske. Å koble dem til en automatisk porsjonspumpe er også vanskelig, eller ikke mulig i det hele tatt.
– En kokegryte med et spesielt blandesystem er faktisk den beste mikseren på et profesjonelt kjøkken, forklarer Metos’ produktsjef Paavo Lintunen.
– Med DiagoMix-metoden kan maten blandes i gryten raskt og effektivt, noe som resulterer i en jevn masse, uten å bryte selv de mest delikate ingrediensene, fortsetter han.

Blandetiden kan være så kort som 30 sekunder ved kald tilberedning

Metoden med kald matlaging blir stadig mer vanlig i profesjonelle kjøkken. Dette betyr at de kalde ingrediensene til maten legges direkte i beholderne i henhold til oppskriften. Kaldkoking foregår i de avkjølte produksjonslokalene på kjøkkenet. Maten tilberedes deretter på servicekjøkken.
– Fordelene med DiagoMix-metoden er spesielt tydelige ved kald matlaging, der blandingene inneholder kokte, skjøre komponenter. Produktene blandes skånsomt og ekstremt raskt! Blandetiden til den kalde kokeblandingen er bare 30–200 sekunder per batch, fremhever Paavo.
– Kjøling kan slås på i gryten – hvis gryten har den funksjonen – så den er allerede kald. Når kalde ingredienser legges i gryten og blandes, holder ingrediensene seg kalde. Kjølekjeden er ikke brutt, og man kan spørre om det i det hele tatt trengs et kjølerom for kald matlaging? påpeker han.
Ferdige sous vide-produkter kan også være skikkelig stive. Med kokegryten kan du enkelt gjøre kokte, kalde og faste produkter om til løse biter; for eksempel kjøttdeig, kjøttstrimler eller kyllingterninger. Etter det kan du legge til de andre ingrediensene i oppskriften - ett minutt, og blandingen er klar.
– Dette sparer arbeidstid og mange arbeidstrinn, fastslår Paavo.

Med DiagoMix-metoden kan du forbedre kjøkkenets produktivitet og matkvalitet

I tillegg til at DiagoMix-metoden kan brukes til blanding ved kald matlaging, kan den også brukes ved matlaging.
– For eksempel kan koketiden på rå kyllingstrimler forkortes betraktelig, og sluttproduktet er av bedre kvalitet. Tilberedningen av kjøttbiff vil gå raskere hvis du blander materialene noen ganger med metoden.
Videre avkjøles matvarer som er vanskelige å avkjøle – som potetmos – betydelig raskere ved hjelp av metoden.
Tidsbesparelse er en åpenbar fordel, men DiagoMix-metoden sparer også penger. Med metoden og DiagoMix-utstyret kan en kokegryte tilberede mye større mengder på en gang, noe som er en betydelig fordel og i stor grad forbedrer effektiviteten til et profesjonelt kjøkken.
Når blandetiden reduseres, er det også mulig å tilberede flere porsjoner på en dag enn før. Metoden er miljøvennlig, da den bruker mindre vann og strøm og sparer dyr energi.
En annen stor fordel er forbedringen av matkvaliteten.
– Takket være metoden blir selve blandeprosessen bedre. Når blandingen er luftigere, blandetiden blir kortere og blandehastigheten ikke trenger å være like høy, produktene forblir mer intakte. Avkjøling kan også gjøres raskere, så produktene vil ha bedre kvalitet totalt sett, legger Paavo til.
DiagoMix-metoden er en blandemetode som bruker tilting ved blanding. Metoden er innebygd i alle Metos Proveno-gryter.
DiagoMix-tilbehøret er et spesialtilbehør designet for DiagoMix-metoden, som gjør at gryten kan brukes til å tilberede større mengder på en gang.

Hva er DiagoMix-metoden egnet for?

For kald matlaging
Blandinger av pastatype: delikate grønnsakspasta, fiskepasta
Salater: grønnsakssalater, fetaostsalater, pastasalater, potetsalater osv.
Blandinger som inneholder væske: gryteretter, kaldkokte gryteretter
Blande suppebunner
Blanding av rå supper
Blanding og automatisk porsjonering av klare supper

For å "fluffe" produktene før hovedblandingen
"Fluffing" av klumpete klebrig ris, pasta eller potet
Rask "fluffing" av sous vide-kjøtt

For matlaging
Tilberedning av delikate produkter som krever skånsom og rask tilberedning: kyllingstrimler, fisk, skalldyr, blåskjell, etc.

Andre produkter knyttet til vårt vannkokerkonsept

Proveno DiagoMix Nonstop-metoden
I nonstop-porsjoneringsmetoden er flere gryter koblet til samme system. Etter hvert som en gryte pumpes eller porsjoneres, fylles en annen gryte og blandes. En spesiell ventil gjør at porsjonspumpen kan gå kontinuerlig – bare gryten endres.

Pumping og porsjonering
DOS 1-porsjoneringsanordningen håndterer en partikkelstørrelse på opptil 5 mm
DOS 2 håndterer 25 mm-38 mm, det er en allsidig og ofte brukt modell
DOS 3 er en vertikal porsjonsmaskin, som selv lager poser av plastfilm, pumper og porsjoner rundt tusen kilo i timen.

Rengjøring
Alle våre dispenseringsenheter har et automatisk eller halvautomatisk CIP-vaskesystem. CIP står for Cleaning in place. Den består av fire forskjellige faktorer: effekt, temperatur, vaskemiddelstyrke og tid. Med disse oppnås en klinisk ren produksjonsmetode.

Eksempler på andre tilgjengelige produkter:
Automatisk puréutstyr for f.eks. purerte supper
Sous vide utstyr, for eksempel kurver
Helleplan og hjelpemidler som forbedrer ergonomien
Vanndriver for MPT-450 vogn, for eksempel ved utfordrende gulvavløpsplasseringer

training icombi
Metos' opplæringstjeneste gir verktøy og nye perspektiver for profesjonelle kjøkken.
Energieffektivitet i profesjonelle kjøkken - spar vann og energi
Ti forslag til energisparing i profesjonelle kjøkken
perdiodic maintenance
Regelmessig vedlikehold har en viktig oppgave: å sikre kontinuitet i det profesjonelle kjøkkenet
Miljøpåvirkningen av kjøkkenapparater måles vanligvis ved forbruk.
Hold dine profesjonelle kjøkkenutstyr i topp stand - spar penger og miljø
design 3d
Metos kombinerer erfaring og visjon i planleggingen av det profesjonelle kjøkkenet
Metos produksjonsutviklingssjef Risto Koskelainen
Metos egen produksjon og produktutvikling er basert på våre kunders behov