+47 924 28 860 

Metos – mer enn hundre år med kunnskap 

Metos Norge

Metos' første samarbeidspartner i Norge siden begynnelsen av 1960-tallet var Hakon Lunde AS, et selskap som spesialiserte seg på skipskjøkken. Da Metos' egen marineavdeling startet sin virksomhet i Kerava i 1974, ble samarbeidet med Hakon Lunde avsluttet. Salget av utstyret vårt fortsatte imidlertid i Norge på 1970-tallet gjennom Metos Scheller AS, som vi også var aksjonær i.  

På 1980-tallet skiftet vi distributør til M-Products i Nittedal, Skytta. M-Products forble vår distributør frem til Hackman Catertec AS ble etablert i Oslo i 1985.  

I 1991 ble den norske storkjøkkenforhandleren Pewal AS kjøpt opp, og navnet ble endret til Hackman Pewal AS. I 1993 skiftet vi navn til Hackman Storkjøkken AS, og ved sammenslåingen av Hackman og Metos i 1994 ble navnet endret til Hackman Metos AS. 

1998 var vårt første store oppkjøp, da vi kjøpte Frost-Team AS, som hadde hovedkontor på Rudshøgda. Utviklingen fortsatte og i 2007 kjøpte vi Bjørgvin Storkjøkken og Vaskeri utstyr AS (BSV) og mot slutten av samme år Norplan Storkjøkken AS. 

AliGroup Srl kjøpte Hackman-gruppen i 2004, og da ble navnet på selskapet endret til Metos AS. 

De siste årene har Metos vokst til å bli en av de største nasjonale aktørene innen sitt felt i Norge. Vi fokuserer på høy kvalitet både på produkter og tjenester. Vi har i dag salgs- og servicekontorer i Oslo, Kristiansand, Bergen, Hamar og Trondheim. I tillegg har vi lokale samarbeidspartnere i Stavanger, Bø i Telemark, Hallingdal, Kristiansund, Ålesund, Ulsteinvik, Fauske, Tromsø, Alta og Kirkenes. 
Samarbeid med Hakon Lunde utviklet utstyr spesielt for marine, for eksempel en gyropanne.

Metos Group

Historien om Metos går tilbake til 1922, da Metalliteos Oy ble grunnlagt "for å utføre alle slags metallindustriaktiviteter i byen Helsinki". To kriger, endringer i eierskap, endringer i produktutvalget, en global pandemi og andre utfordringer fra driftsmiljøet har gitt sine egne vendinger til Metos' historie. Til tross for mange utfordringer har arbeidet startet av grunnleggerne ført til at Metos har vokst, over hundre år, til å bli en toppekspert innen profesjonelt kjøkkenutstyr.  
 
Metos var blant de første som lærte å arbeide med det revolusjonerende nye materialet rustfritt stål, og fant dermed veien inn i finske profesjonelle kjøkken. Selskapets juridiske navn har endret seg gjennom årene, men merket, Metos, forkortet fra Metalliteos, har etablert seg som markedslederen og den fremste eksperten innen profesjonell kjøkkenindustri. Metos er også blant de største europeiske selskapene innen feltet. 
 

Metos’ første store ordre var knapper for uniformer 

I sine første år utførte det nye selskapet mye forskjellig metallarbeid, som f.eks. belter for tennisspillere. Den første store kunden var det finske forsvaret. Den unge uavhengige staten trengte uniformer og holdbare knapper for hæren sin. Disse hær-knappene med løvemønster var det første produktet Metos masseproduserte. Metos produserte også skibindinger og teltovner for forsvarsstyrkene.  
 
I begynnelsen var Metos' produktutvalg ganske bredt, og forskjellige typer utstyr ble produsert for sykehus, matfabrikker, kjemiindustrien og tekstilindustrien i tillegg til storkjøkken. Men den samlende faktoren var råmaterialet.
Foto Turun Museokeskus

Metos er en pioner i den finske metallindustrien og markedslederen i profesjonelle kjøkkenbransjen 

Ved slutten av det 20. århundre lagde Metos allerede metallprodukter av et nytt materiale, rustfritt stål. Ferdighetene som krevdes for å håndtere dette nye og utfordrende materialet ble lært i USA og de nordiske landene. Siden den gang har Metos vært en mester av rustfritt stål. Evnen til å jobbe med metall har vært selskapets kjernekompetanse nesten fra starten, gjennom hundre år. 
 
De første store enkeltdelene med kjøkkenutstyr ble produsert mot slutten av 1920-tallet: OTK margarinfabrikk mottok rustfrie ståltanker i 1929. De første Metos-produktene som endte opp på storkjøkken var bordplater i rustfritt stål, og de første rustfrie profesjonelle kjøkkengrytene ble laget i 1931 for Paimio sanatorium.  
 
Det mest betydningsfulle produktet laget i serieproduksjon som ikke var en del av den profesjonelle kjøkkenbransjen, var en elektrisk badstuovn. Badstueovnen, som ble testet i en badstue ved en innsjø i Tuusula, og levert til SOKs regionkontor i Vaasa i 1938, er, så langt kjent, verdens første fabrikkproduserte elektriske ovn. På 1960-tallet ble badstueovner levert til Japan og USA. Produksjonen av dem opphørte til slutt i 1983. 
 
Levering av storkjøkkenprosjekter har vært Metos' kjernekompetanse siden 1930-tallet. Alkos kjøkken i Salmisaari regnes som Metos' første storskalaprosjekt som inkluderte alle kjøkkenapparater. Kjøkkenet sto ferdig rett før utbruddet av vinterkrigen.  
 
Mot slutten av 1930-tallet var det rundt 300 storkjøkken med utstyr av rustfritt stål i Finland. Oy Metalliteos var allerede den største finske produsenten på feltet på den tiden. Ved slutten av 1952 ble det funnet at det var mer enn 2000 kjøkkenapparater produsert av Metos i storkjøkken. 
 
Siden da har Metos' rolle som markedsleder blitt bevart og styrket.  
Et fotografi av staben ved President Urho Kekkonens offisielle bolig i et Metos-kjøkken i Tamminiemi i 1956. Foto: Finnish Heritage Agency / UA Saarinen.  
Matsenteret i byen Helsinki på Helsinginkatu ved starten av 1940-tallet. Foto Roos – Helsinki Bymuseum

Holdbare kokegryter fra starten

I 1940 produserte Metos utstyr for de første olympiske lekene i Helsingfors. Olympiaden ble avlyst på grunn av andre verdenskrig, men utstyret ble ikke stående ubrukt - det ble i stedet ble det satt på en virkelig prøve. Kokegrytene ble tatt i bruk av byens mattjeneste, og de tilberedte 20 000 porsjoner daglig for kundene sine. Kokegrytene ble brukt i nesten 40 år, og i dag har en av dem en æres plass i Metos-senteret. Kokegrytenes holdbarhet bevitnes godt av det faktum at denne kokegryten fortsatt var fullt fungerende da den ble plassert i senteret.  
I dag er Metos-kokegryter de beste i verden. I tillegg til at de fortsatt er ekstremt holdbare, blir de kontinuerlig utviklet og får nye funksjoner som tjener vår kundebase på akkurat riktig måte. Våre kokegryter har også vakt interesse i andre deler av verden. Våre kokegryte-løsninger har blitt patentert og konseptualisert som et system som best tjener våre kunder. 

Milepæler i verdens beste kokegryters reise over hele verden 

I 2009 leverte vi 16 Metos Proveno-kokegryter til kantinekomplekset i arbeiderlandsbyen i Abu Dhabi. De brukes døgnet rundt for å tilberede 120 000 måltider daglig for de tusenvis av bygningsarbeidere innkvarterte i området. 
 
Vår første leveranse til Brasil fant sted i 2018 til Albert Einstein Israelite Hospital i São Paulo. Kjøkkenet, som er designet av Armando Pucci, landets ledende konsulent innen cook-chill, var det første av sitt slag i landet. Metos Proveno combi-kokegryter og Metos Dos 2 pumpesystem ga kokkelaget muligheten til å forberede mat ergonomisk i store partier og porsjonere den i GN-beholdere for kjølelagring i flere uker, noe som reduserte arbeidsmengden og behovet for hastverk. 
 
Kina er vårt absolutt største eksportland for kokegryter og stekepanner. Blant våre utallige referanser i dette store eksportområdet er et av de mest spesielle Hotel Hilton Shigatse i Tibet, som ligger 3800 meter over havet. Vi leverte en serie Metos Viking-kokegryter til hotellet i 2021. 
 
I 2021 opererte Metos Manufacturing allerede i mer enn 40 land. I 2023 endret Metos Manufacturing navn til Metos Cooking Solutions.

Foto Abu Dhabi Arbeiderlandsby

Metos har vokst til en ekspert som betjener hele Norden

I 1950-årene begynte merkene etter krigen å falme, og optimismens og gjenoppbyggingens drivkraft var også merkbar hos Metos. Ettersom det ikke var noen eksperter tilgjengelig, ble beslutningen tatt om å lære dem opp selv. Metos ansatte lærere innen husstell som trenere og begynte å designe kjøkken. Ettersom kjøkkendesign og andre tjenester utviklet seg, måtte Metos også ta på seg rollen som ekspert og ikke bare en utstyrsleverandør.  
 
1960-tallet var en periode med sterk vekst i Finland, og på den tiden jobbet Metos med å bedre imøtekomme behovene for hele Finland. Regionale salgskontorer ble først etablert i Oulu, deretter i Turku, Tampere og Kuopio.  
 
Utviklingen av vedlikeholdstjenester ble også valgt som et nøkkelområde for utvikling, for ettersom kjøkkenutstyrsbasen vokste, ble vedlikehold en stadig viktigere del av servicepakken. Vedlikeholdsarbeid hadde vært utført like lenge som utstyrsproduksjon, men med vedlikehold skilt ut i som egen tjenesteenhet, ble det lettere å tildele de nødvendige ressursene og utvikle operasjoner. Det nåværende servicenettverket som dekker hele Finland ble bygget på 1990-tallet, da Metos ble den eneste profesjonelle kjøkkenvirksomheten i hele landet som kunne tilby eget vedlikeholdsnettverk til kundene.

Foto Bjarne Ahlskog vedlikeholder Metos Finnchef-ovnen.
Foto: Grandeur of the Seas er et av skipene til rederiet Royal Caribbean International. Det ble bygget ved Kværner Masa-verftet i Hietalahti, Helsinki. Skipet ble satt i drift i desember 1996.

Lage en mer internasjonal rolle på 70-tallet

Tidlige på 1970-tallet begynte Metos å operere mer internasjonalt, da det utvidet til Sverige ved å opprette sitt første utenlandske datterselskap, kalt Metos Storkök Ab.  
 
Et vekstområde var sjøfartsindustrien, som ble utvidet på 80-tallet, og mange luksusskip bygget i Finland og rundt i verden hadde Metos kjøkkenutstyr installert. Ved starten av tiåret overskred Metos' eksport omsetningen på hjemmemarkedet. 

Oppkjøp som en forsterker av Metos' vekst 

I 1959 kjøpte Instrumentarium opp aksjemajoriteten i Metos, og selskapet ble en del av et børsnotert storkonsern. 
 
I 1994 slo Metos, eid av Instrumentarium, og Hackmans profesjonelle kjøkkenenhet seg sammen, og Hackman Metos Oy Ab ble født. Majoriteten av selskapets aksjer var innledningsvis eid av Hackman. Instrumentarium forble en minoritetsaksjonær, og oppga eierforholdet fire år senere, og det børsnoterte selskapet Hackman Oyj ble eneeier av Metos. 
 
På slutten av 1990-tallet begynte Metos' sterke vekstfase og internasjonalisering. I 1998 ble åtte oppkjøp registrerte. I Finland kjøpte Metos Pakkaskone. 
 
I 2002 utvidet Metos sine operasjoner i Italia, med kjøp av flere produksjonsenheter. I 2002-2003 utvidet Metos sine operasjoner i Belgia og Nederland ved å kjøpe opp selskaper fokuserte på produksjon og prosjektleveringer. I 2004 ble den italienske Ali Group, som fokuserer på profesjonelt kjøkkenutstyr, interesserte i Metos og kjøpte opp hele aksjebeholdningen for Hackman Oyj, som var børsnotert. Slik forlot Hackman Helsinki-børsen, og Metos fikk nok en gang en ny eier. Hackmans forbruksvareforretning under Iittala-merket ble solgt, og er i dag en del av Fiskars Oyj. 
 
I dag fortsetter Metos å operere som en uavhengig forretningsenhet i Ali Group. Vi har kontinuerlig forbedret og utviklet vår egen produksjon i Kerava og Sorsakoski, og investert i produktutvikling. Takket være vår geografiske dekning kan vi betjene våre kunder på tvers av landegrenser.  

Forløper i hundre år

Over hundre år har Metos vært en sterk trendsetter på det finske markedet, og har alltid reagert raskt på hva som skjer andre steder i Europa og verden innen catering-sektoren. Ved å drive bransjen aktivt fremover har Metos gjort nye løsninger tilgjengelige for sine kunder, slik at de har kunnet utvikle sin egne operasjoner og oppnå konkurransefordel.  
 
Dette er fortsatt vår misjon - vi hjelper profesjonelle kjøkken å lykkes.  
 
Gjennom årene har Metos kunnet forutse endringer i driftsmiljøet og bransjen og reagere på dem, om det dreide seg om nye innovasjoner, vekst og bransjetrender, nye målgrupper eller nye kundebehov. Da restaurantene i Finland begynte å vokse, ansatte selskapet restauranteksperter både for planlegging og salg. Når kjøkken i butikk ankom Finland, var Metos tett involvert i deres utvikling. Når det trengtes nye eksperter i feltet, ble det etablert en spesiell fagskole ved Metos. Innovasjoner har alltid vært sterkt knyttet til Metos' virksomhet: de første mikrobølgeovnene produsert i Finland og verdens første fabrikklagede elektriske badstueovn så dagens lys innenfor Metos' vegger.  
 
Innovasjon og pionerarbeid er fortsatt sterkt tilstede i våre operasjoner. 
 

Visste du at…? 

• Grunnleggeren av Metos, Aare Leikola, var litt av en oppfinner - han hadde mange patenter. En ble tildelt i 1933 for en maskin som vasket og desinfiserte spyttekopper, som ble produsert av Metos når tuberkulose herjet i Finland.

• Badstuovnen har vært Metos' mest vellykkede forbrukerprodukt, og Metos var verdens første produsent av elektriske badstuovner. Produktserien ble kalt Metos Sisu.

• Metos' første produkt for masseordre var de løve-dekorerte knappene for de finske forsvarsstyrkene.

• Metos produserte Finlands første mikrobølgeovn, Metos Micronic, i 1965.

• Et av de mest uvanlige Metos-produktene var vannsykkelen Delfin. 

• Over årene har Metos også produsert forbrukerpodukter. På loftet til besteforeldrene din kan du for eksempel finne holdbare sparebøsser fra Metos.

• Det har blitt funnet mange bruksområder for biter av rustfritt stål som er til overs. Et av de beste produktene var et askebeger, som også havnet på ordrelisten for forsvarstyrken.

• Våre dampkokere er i bruk til og med på Antarktis.
Finlandia-nyheter 474 fra 1960 presenterer Metos-produkter.
The National Audiovisual Institute’s archives